Churros z sosem czekoladowym

Ewelina
Desery
16.02.2017 16:38
Churros z sosem czekoladowym
  • Czas gotowania: 4 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 gram czekolady
  • cukier puder

Przepis

Do garnka dodajemy mleko, masło, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz mąkę.

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #1

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #2 Całość podgrzewamy oraz mieszamy do połączenia się składników. Po wymieszaniu powinniśmy otrzymać gładką oraz sprężystą masę.

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #3 Naszą masę przekładamy do miski i ostawiamy do ostudzenia. Jak już nasza masa ostygnie dodajemy do niej jajka i dokładnie miksujemy.

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #4

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #5Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do nagrzanego do 180 stopni oleju wyciskamy bezpośrednio do tłuszczu kawałki ciasta, które odcinamy przy pomocy noża.

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #6

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #7

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #8Nasze churros smażymy na złoty kolor ( około 2 minut na każdą ze stron), następnie wyławiamy z tłuszczu oraz przekłądamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #9

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #10

Porada:

- tłuszcz nagrzewamy do 180 stopni – aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia.

- sos czekoladowy – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #11

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #12

Zdjęcie Churros z sosem czekoladowym #13