- Czas gotowania: 4 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 190 g mąki pszennej
- 200 gram czekolady
- cukier puder
Przepis
Do garnka dodajemy mleko, masło, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz mąkę.
Całość podgrzewamy oraz mieszamy do połączenia się składników. Po wymieszaniu powinniśmy otrzymać gładką oraz sprężystą masę.
Naszą masę przekładamy do miski i ostawiamy do ostudzenia. Jak już nasza masa ostygnie dodajemy do niej jajka i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do nagrzanego do 180 stopni oleju wyciskamy bezpośrednio do tłuszczu kawałki ciasta, które odcinamy przy pomocy noża.
Nasze churros smażymy na złoty kolor ( około 2 minut na każdą ze stron), następnie wyławiamy z tłuszczu oraz przekłądamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
Porada:
- tłuszcz nagrzewamy do 180 stopni – aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia.
- sos czekoladowy – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej