- Czas gotowania: 4 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 190 g mąki pszennej
- 200 gram czekolady
- cukier puder
Przepis
Do garnka dodajemy mleko, masło, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz mąkę.
![]()
Całość podgrzewamy oraz mieszamy do połączenia się składników. Po wymieszaniu powinniśmy otrzymać gładką oraz sprężystą masę.
Naszą masę przekładamy do miski i ostawiamy do ostudzenia. Jak już nasza masa ostygnie dodajemy do niej jajka i dokładnie miksujemy.
![]()
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do nagrzanego do 180 stopni oleju wyciskamy bezpośrednio do tłuszczu kawałki ciasta, które odcinamy przy pomocy noża.
![]()
![]()
Nasze churros smażymy na złoty kolor ( około 2 minut na każdą ze stron), następnie wyławiamy z tłuszczu oraz przekłądamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Całość posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
![]()
![]()
Porada:
- tłuszcz nagrzewamy do 180 stopni – aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia.
- sos czekoladowy – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
![]()
![]()
![]()