Batoniki owsiane z nadzieniem daktylowym

Natalia
Fit
16.02.2017 16:10
Batoniki owsiane z nadzieniem daktylowym

Składniki (forma o wymiarach 26 x 21 cm): Baza: 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: ok. 400 g suszonych daktyli 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można ją lekko posmarować olejem kokosowym)*. Robiłam w formie o wymiarach 26 x 21 cm, ale mniejsza będzie lepsza :) Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało. Z wierzchu są kruche, a nadzienie jest bardzo słodkie i kremowe, w smaku przypomina trochę karmel. Następnie daktyle wraz z wodą i ekstraktem waniliowym zmiksować na gładką masę. Nadzienie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym d o 180ºC (a ż do zarumienienia). Jako słodką przekąskę w zdrowszej wersji polecam pyszne batoniki z nadzieniem daktylowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/02/batoniki-owsiane-z-nadzieniem-daktylowym.html