Smażenie W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂 rozgrzać do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂 Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt. pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. dodać z , i letnią wodę i , zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂 Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki. , rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Do mąki dodać mleko z drożdżami , jajka i letnią wodę i spirytus , zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Do mąki dodać mleko z drożdżami , jajka i letnią wodę i spirytus , zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Pączki z czarną porzeczką 🥘 Składniki 530 g mąki pszennej 2 duże jajka 125 ml mleka letniego 50 g drobnego cukru 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych 100 ml wody letniej 25 g masła 1 łyżka spirytusu lub octu ewentualnie soku z cytryny Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu! Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki , układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu! Składniki x1 x1,5 x2 x3 530 g mąki pszennej 2 duże jajka 125 ml mleka (letniego) 50 g drobnego cukru 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 100 ml wody (letniej) 25 g masła 1 łyżka spirytusu (lub octu ewentualnie soku z cytryny) Na blat roboczy wylać odrobinę oleju , rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Na blat roboczy wylać odrobinę oleju , rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt. Dodatkowo 1 litr oleju roślinnego cukier puder do posypania pączków 250 g dżem z czarnej porzeczki ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku 🔪 Instrukcje Dodatkowo 1 litr oleju (roślinnego) cukier puder (do posypania pączków) 250 g dżem z czarnej porzeczki (ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku) Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki. Ciasto można również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki. Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Przepis Print Pin 5 z 3 głosów Pączki z czarą porzeczką Fantastyczne połączenie delikatnych pączków z czarną porzeczką! należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku przygody z pączkami. 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na papierowy, aby z nadmiaru tłuszczu. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Postarajcie się więc o termometr, który pomoże w idealnej sztuce smażenia, szczególnie na początku zabawy z pączkami.