Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

Helka
Przekąski
15.02.2017 20:17
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

– Składniki: Składniki do zamarynowania mięsa: 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej Składniki na zalewę: 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 litr wody (lub nieco więcej – mięso powinno być całe zanurzone) *marynatę i zalewę można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy Następnego dnia w garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę, włożyć mięso (i ewentualnie dolać jeszcze trochę wody, jeśli garnek jest szerszy, ponieważ schab powinien być cały zanurzony w zalewie), doprowadzić do wrzenia i od tego czas gotować na średnim płomieniu przez 5 minut. Cała obróbka termiczna jest podzielone na kilka etapów: doprowadzenie do wrzenia, następnie 5 minut gotowania, czas powolnego studzenia, ponowne gotowanie przez 5 minut i ponowne powolne studzenie, dzięki czemu mięsko dalej jest poddawane wyższej temperaturze i nie jest surowe w środku. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy, bo tyle wynosi całkowity czas gotowania na płomieniu). Schować je w szczelnym pojemniku lub folii do lodówki na 24 godziny (ewentualnie na całą noc jeśli nie chce nam się tak długo czekać), by mięso się zamarynowało. Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/02/15/schab-5-minutowy-ziolach-domowa-wedlina/