Chleb żytni z ziarnami

Jacek
Śniadania
15.02.2017 19:51
Chleb żytni z ziarnami

Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC) zaczyn (cały) ziarna 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000) 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda 5 g drożdże świeże 24 g melasa 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania. Jeśli nie mamy mąki żytniej 1150 lub 1400, można ją zastąpić mieszając jasną 720 z pełnoziarnistą 2000 w stosunku 2:1 Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 155 g woda Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/02/chleb-zytni-z-ziarnami.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek