😉 Udka z kurczaka w sosie morelowym Składniki (na 4 osoby) 4 udka z kurczaka, 150 g suszonych moreli, 2 łyżki rodzynek, 200 g pomidorów (świeżych lub z puszki), cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki), 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Zapraszam na przepis na udka z kurczaka w sosie morelowym, z cynamonem, pomidorami i rodzynkami. 🙂 W sumie jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to możemy uznać to danie jako jednogarnkowe, czyli łatwe do przyrządzenia i z małą ilością naczyń do mycia. Z powrotem na patelnię wrzucamy kurczaka oraz połowę moreli, rodzynki i pomidory. Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka z obu stron, aż się zarumienią. Po tym czasie do kurczaka dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz resztę moreli i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. U mnie w kuchni pojawia się ono dość rzadko, ale za każdym razem mi smakuję.