Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami

Anna

Fit

13.02.2017 16:04

Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami

Suma wymienników (WM) = 2.21, w tym procent WBT = 32 Składniki ciasto czekoladowe 1/4 szklanki (35g) mąki żytniej 720 2/3 szklanki (70g) mąki orkiszowej razowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki (40g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuszczonego) – masło w wersji niewegańskiej 1/2 szklanki (125ml) mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 1 garść (80g) suszonych daktyli bez pestek 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao polewa czekoladowa tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej np. stewią, ksylitolem) – w wersji wegańskiej również bez mleka 1/4 szklanki (50ml) mleka roślinnego lub więcej jeżeli czekolada będzie za gęsta liofilizowane truskawki do posypania serc (opcjonalnie, można zrezygnować) Czekoladowe serca w polewie czekoladowej słodzone daktylami Ilość to: 12 ciastek Wartość odżywcza i wymienniki 1 serca w czekoladzie to: WW = 1.49, WBT = 0.72, kcal = 124.3, węglowodany = 16, błonnik = 1.08g, białko = 2.56g, tłuszcz = 6.93g, Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej są wegańskie, bez dodatku cukru, jaj i mleka, czyli świetnie sprawdzą się dla alergików czy osób, które nie jadają tych produktów z różnych względów. Jeżeli chcesz przygotować czekoladę samodzielnie to zapraszam Cię TUTAJ do skorzystania z przepisu na domową polewę czekoladową ukrytą w przepisie na pomarańcze w czekoladzie. Ciastka w środku są miękkie i puszyste, w połączeniu z zastygniętą gorzką czekoladą i truskawkową posypką tworzą duet idealny. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj kilka łyżek wody z moczenia daktylu lub mleka roślinnego. Wierz lub nie ale takie czekoladowe serca nie wymagają dodatku cukru, aby były słodkie. Pomimo mojej sympatii do Walentynek od czerwonych róż i słodkich gotowców wolę domowe wypieki, bo nic tak nie smakuje jak słodkość przygotowana własnoręcznie i to w zdrowszej wersji. Nie szukam odpowiedników w sklepie, bo na pewno takich nie znajdę. Zamiast róż wybieram czekoladę, bo lubię łakocie Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami to jest to. Formę (u mnie 24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. C (program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). W międzyczasie z ostudzonego ciasta wykrawaj foremką do ciastek serca. Przygotowanie polewy czekoladowej: do rondelka wlej mleko roślinne, dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj w kąpieli wodnej. 2. Kupując czekoladę wybieraj taką, która będzie słodzona zamiennikami cukru, np. ksylitolem lub stewią. 4. Pozostałe kawałki ciasta powstałe przy wykrawaniu serc możesz wykorzystać jako podkład do sernika, możesz je pokruszyć i dodać do owsianki lub płatków. Liofilizowane truskawki połam lub zmiksuje na drobniejsze kawałki, posyp nimi czekoladowe serca.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/czekoladowe-serca-slodzone-daktylami/