Suma wymienników (WM) = 1.37, w tym procent WBT = 31 Składniki - 2 garście (100g) suszonych daktyli - 1/2 szklanki (100ml) wody - 1/2 szklanki (100ml) napoju (mleka) roślinnego (np. migdałowego, ryżowego) naturalnego niesłodzonego - 4 łyżki (25ml) wody z gotowania (moczenia) daktyli - 2 niepełne szklanki (ok 400g) surowej kasza jaglanej - 3 łyżki (50g) masła klarowanego lub oleju kokosowego - 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego Wykonanie: - Daktyle zalać wrzącą wodą (100ml) lub gotować w wodzie na małym ogniu do miękkości. Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: - osób z nadwagą i otyłością - chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 - osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi - zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej - chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy - kobiet w ciąży i karmiącymi piersią - osób aktywnych fizycznie - dzieci oraz dorosłych Są tak smaczne, że uzależniają 😉 . *** Więcej przepisów na zdrowe słodkości z zamiennikami cukru znajdziesz w mojej autorskiej książce: Na pół słodko. Z książki śmiało mogą korzystać osoby zmagające się z insulinoorponością, cukrzycą, odchudzające się, trenujące, osoby, które w swojej diecie chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru. Takie kryteria przyjmuję zawsze jak piekę coś w domu, ze względu na moich bliskich, czyli cukrzyka typu 1 i małą alergiczkę na mleko i jaja. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo-Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Zapisz Zapisz Kruche ciasteczka jaglane bez cukru, mleka, jaj i glutenu to pomysł na słodki deser dla osób, które muszą wykluczyć ze swojego jadłospisu wymienione składniki. Ilość to 14 ciastek 1 ciastko to: WW = 0.95, WBT = 0.42, kcal = 83.28, węglowodany = 9.95g, błonnik = 0.47g, białko = 1.51g, tłuszcz = 3.98g, Zamiast cukru użyłam suszonych daktyli, z których zrobiłam mus daktylowy (więcej na temat poniżej w przepisie). Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. Złośliwcy powiedzą, że jak coś jest bez cukru, mleka, glutenu i jaj to musi być bez smaku. Książka będzie świetnym prezentem dla osoby, która szuka inspiracji na zdrowe słodkości bez cukru. Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. 3.Piecz ciasteczka nie dłużej nić 15 minut, będą gorzkie i twarde w smaku. 2. Konsystencja ciasta powinna odpowiadać konsystencji np. ciasta na biszkopt lub babkę piaskową. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. Ciastka są słodkie w smaku, kruche, ale nie twarde. Jeżeli nie masz w domu kaszy jaglanej, możesz użyć mąki.