Domowa tortilla

Julianna
Przekąski
13.02.2017 11:45
Domowa tortilla

Patelnię mocno rozgrzać, kłaść tortille, smażyć kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a od spodu na ciasto będzie miało brązowe plamki, następnie odwrócić, smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Każdy uformować w kulkę, odłożyć na 15 minut, a potem rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek o średnicy ok 25-26cm. Z tortilli można przygotować: Domowe placki tortilla 2 szklanki mąki (dałam typ 650)0,5 łyżeczki soli3 łyżeczki smalcu lub oleju160ml gorącej wodyDo wody wsypać sól, włożyć smalec lub wlać olej, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na ok godzinę, by odpoczęło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/02/domowa-tortilla.html