Inne przepisy z ciasta karpatkowego: Eklery z kremem kawowym 1 szklanka wody1 szklanka mąki125g masła4 jajkakrem:6 żółtek600ml mleka100g cukru40g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej50g masładodatkowo: polewa czekoladowaZagotować wodę z masłem, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Na blachę wyłożoną papierem lub silikonową matą wyciskać kawałki ciasta ok 10cm długości i 3cm szerokości, między ciastkami powinna być spora odległość. Żółtka utrzeć z cukrem na kogle-mogel, wsypać obie mąki, wymieszać. Do masy jajecznej wlać ok pół szklanki gorącego mleka, szybko wymieszać, żeby się masa zahartowała. Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki napełnić ciastem. Następnie masę jajeczną wlewać do pozostałego mleka, ciągle mieszając, gotować ok minuty, aż krem zgęstnieje.