Jeśli jeszcze nie wiecie, jaką gofrownicę wybrać, przeczytajcie poprzednie wpisy na blogu: Owsiane gofry z cukinią i serem Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (ok 400g) 100ml śmietany (12-18%) 150g tartego żółtego sera 2 łyżki tartego parmezanu 2/3 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków) 2 jajka 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oleju sól pieprz natka pietruszki szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, prowansalskie, greckie) Tym razem stuningowałam moje ulubione gofry z cukinią, dodając mąkę owsianą (czyli zmielone płatki) oraz więcej żółtego sera, dzięki czemu miały bardziej wyrazisty serowy smak. Na płytę wyłożyć porcje ciasta, zamknąć gofrownicę i piec do zarumienienia (ok 3-4 min., w zależności od gofrownicy). Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać cukinię, wsypać mąkę owsianą z sodą, wymieszać.