Zupa jabłkowa z makaronem Składniki (na 2 porcje): 0,5 kg jabłek (ok 10 papierówek) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 50ml śmietanki kremowej 50g makaronu szczypta soli cynamon Makaron wrzucić do gotującej się wody, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (polecam dodać połowę mniej soli, niż zwykle). W rondlu roztopić masło, włożyć jabłka, posypać cukrem, smażyć od czasu do czasu mieszając aż cukier zacznie się karmelizować, a jabłka będą się rozpadać. Makaron można zastąpić grzankami z chałki albo sucharkami, które wymieszane z zupą stają się miękkie. Powstałe pure rozrzedzić w razie potrzeby odrobiną wody z makaronu. Wlać ok pół szklanki wody z gotowania makaronu, gotować kilka minut. Na szarlotkę, dżem, kompot, pure, racuchy... albo zupę jabłkową ze śmietanką i makaronem. Taką zupę można jeść na ciepło, ale po ostudzeniu również smakuje pysznie.