Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika z makiem

Krzysztof
Ciasta
07.12.2014 8:35
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika z makiem

Przepis

Składniki:

ciasto

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

100 g masła

4 łyżki wody

5 jajek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa

400 g maku

1,5 szklanki cukru

3 jajka

masa serowa

0,5 kg sera

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1 budyń waniliowy

1 op cukru waniliowego

Przygotowanie:

Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C

ciasto

W mikserze ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.

masa makowa

Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto.

masa serowa

W mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i układamy do blaszek równo na masę makową.

Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.