Ciasto Kubuś

Ewelina
Ciasta
04.11.2014 20:07
Ciasto Kubuś

Przepis

Składniki biszkopt :

8 jajek

¾ szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem :

1 duży sok Kubuś (marchew, banan, brzoskwina)

2 budynie śmietankowe

Pozostałe składniki :

1 duże opakowanie maślanych herbatników

500 ml śmietany kremówki 30%

2 galaretki owocowe

Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia po czym delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia i robimy krem. Gotujemy budyń z soku Kubuś i ciepły wykładamy na upieczony biszkopt. Na ciepłym kremie układamy herbatniki i odstawiamy ciasto do wystygnięcia. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto.

Smacznego :)