Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków) 500 g mąki pszennej tortowej 50 g masła 50 g cukru pudru 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka cukier waniliowy 1 łyżka mocnego alkoholu (ja najczęściej używam likieru Amaretto) szczypta soli ponadto: marmolada olej do smażenia wiórki kokosowe cukier puder Tak przygotowane pączki układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Możecie z niego przygotować także pączki pieczone w piekarniku, bułeczki z twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Wodę z cukrem utrzeć na gładki lukier Smacznego 🙂 Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przepis na ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach. Wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Dzisiaj klasyka – pączki z marmoladą, lukrem i moim ulubionym dodatkiem do pączków – wiórkami kokosowymi. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Pozostawić tak na chwilę, by drożdże ruszyły. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod spodem. Na świeży lukier sypać wiórki kokosowe. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce marmolady.