Składniki: (na formę 22 x 22 cm lub tortownicę 24-25 cm) 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (z twarogów wiaderkowych polecam tylko Piątnicę) 6 jajek 100 g masła 180 g śmietany 18 % 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (proszek) cukier waniliowy 16 g 50 g rodzynek skórka otarta z 1 cytryny Cienkim strumieniem wlewać masło, dodać budyń, a następnie skórkę z cytryny i rodzynki (można je dodatkowo wymieszać z łyżeczką mąki, by nie opadały na spód sernika). Bez spodu, bez polewy, prosty, szybki, pyszny, wilgotny, z dobrze przypieczoną skórką ♥ U mnie pozycja obowiązkowa w każde święta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Sernik z tradycją, klasyk wśród klasyków, zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Piec w temperaturze 160 C przez 60 minut bez termoobiegu. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.