Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Anna
Obiad
15.02.2019 13:37
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Dodatkowo: - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego Sos pomidorowy: - 500 ml passaty pomidorowej - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki kminku - 1/2 łyżeczki kolendry - 1/2 łyżeczki cukru - łyżka oliwy z oliwek - pieprz i sól do smaku - 6 -7 łyżek śmietany 30% lub 36% Jak zrobić gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem? Składniki na gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem: - duża główka białej kapusty - 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej - 100 g ryżu - 75 g grubej kaszy jęczmiennej - 75 g kaszy gryczanej nieprażonej - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka majeranku - łyżeczka mielonego kminku - łyżka pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego - 3 łyżeczki soli Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać 250 ml wody lub bulionu warzywnego i przykryć z wierzchu niekształtnymi liśćmi kapusty, które pozostały po zrobieniu gołąbków. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany. - Piec pod przykryciem 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. - Podawać z sosem pomidorowym. Do trzymania i wyjmowania z wrzątku kapusty, używam korkociągu, który wkręcam w środek twardego głąba kapusty. - Mięso nakładać na liście kapusty i formować z nich gołąbki. - Do mięsa dodać przyprawy, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz kaszę i ryż, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2019/02/goabki-z-ryzem-kasza-i-miesem.html