Rogaliki świętokrzyskie

Małgorzata
Desery
07.02.2017 12:03
Rogaliki świętokrzyskie

Składniki

  1. 500 g mąki
  2. 200 g masła
  3. 50 g drożdży
  4. 6 łyżek mleka
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżka cukru
  7. 1 łyżka cukru wanilinowego
  8. (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)

Dodatkowo

  1. powidła śliwkowe *
  2. cukier rafinada
  3. 1 jajko

Przepis

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posikane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
  2. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
  3. * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu

Notes

  1. Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.