Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)
Dodatkowo
- powidła śliwkowe *
- cukier rafinada
- 1 jajko
Przepis
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posikane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
- * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu
Notes
- Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.