Składniki
http://podrozwkulinaria.pl/paczki-z-maslem-orzechowym/
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania
Przepis
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50 g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe nadziewamy masą orzechową. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego