Podawaj z grzankami z chleba żytniego posmarowanymi roztartym czosnkiem i polanymi oliwą. KREM Z KUKURYDZY 3 kolby kukurydzy (poza sezonem – kukurydza w puszce) 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno startego imbiru sól himalajska/ morska świeżo zmielony pieprz szczypta chilli A jakie są Wasze ulubione smaki? KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY 2 czerwone papryki 400 g pomidorów (w puszce lub świeżych) 1/2 selera 1 marchew 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz sól morska/himalajska Marchew, paprykę i selera obierz i pokrój w kostkę. KREM MARCHEWKOWY 6 sporych marchewek 3 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 4 łyżki oleju 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ostrej papryki sól himalajska/ morska świeżo zmielony pieprz Czosnek, cebulę i imbir posiekaj w drobną kostkę. KREM SELEROWY 0,5 kg selera (korzeń) 3 ziemniaki 2 cebule 1 jabłko 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju sól morska/ himalajska świeżo zmielony pieprz Seler, ziemniaki, cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę na oleju (najlepiej od razu w garnku, w którym zamierzamy gotować zupę), dodaj przygotowany jarmuż, obrane ze skórki jabłko i zalej 2 litrami wody (lub bulionu). Podawaj z pestkami dyni lub ziarnami słonecznika. KREM Z JARMUŻU 500 g jarmużu 4 cebule 1 jabłko 4 – 5 łyżek oleju jogurt naturalny lub maślanka (opcj. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, czosnek i imbir razem z przyprawami. W między czasie podgrzej bulion, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę bulion oraz starty imbir. Po zagotowaniu zblenduj dokładnie zupę, dolej soku z pomarańczy, dopraw solą pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i podsmaż przez około 5 min, by się zeszkliły. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę, obsmaż przez kilka minut i zalej około 1,5 l wody. ) sól morska/ himalajska świeżo zmielony pieprz Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i wytnij stwardniałą część łodygi.