Przepis
Skład.
1 kg mąki
10 dag drożdży
6 żółtek
1 jajko
2 łyżki cukru
10 dag masła
2 szklanki mleka
100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu
1 słoiczek kremu orzechowego typu Nutella
2 czekolady deserowe
1 łyżka masła
1/3 szklanki orzechów laskowych
smalec do smażenia
Zaczynamy.
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5 łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli.
Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować pączki, które nadziewamy kremem orzechowym.
Gdy pączki lekko podrosną, smażymy je w głębokim tłuszczu (rozpuszczonym smalcu) na złoty kolor.
Czekoladę deserową kruszymy, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę masła i rozpuszczamy (nie gotujemy!). Orzechy laskowe siekamy.
Usmażone pączki smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wierzch orzechami laskowymi.
Uwaga. Istotne, aby wszystkie składniki z których przygotowujemy pączki miały zbliżoną temperaturę - pokojową.