Pączki

Krzysztof
Przepisy
29.01.2014 22:02
Pączki

Przepis

Składniki na ok.25-30szt:

500g mąki

250ml letniego mleka

30g drożdży

5 żółtek

40g cukru

70g rozpuszczonego masła

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka rumu

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

marmolada lub dżem

lukier lub cukier puder

Drożdże zalać letnim mlekiem,

dodać 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki

(rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany).

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, ubić z żółtkami,

cukrem, solą, skórką i rumem.

Do wyrośniętego rozczynu dodać

masę jajeczną i resztę mąki.

Wymieszać ciasto, zagnieść i odstawić na

ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Następnie rozwałkować.

Szklanką wycinać pączki.

W środek wkładać marmoladę lub można nadziać

po usmażeniu (ja w tym roku tak zrobiłam).

Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Smażyć na oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

Ja smażyłam we frytkownicy w 170 stopniach.

Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem