Przepis
Składniki na ok.25-30szt:
500g mąki
250ml letniego mleka
30g drożdży
5 żółtek
40g cukru
70g rozpuszczonego masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
marmolada lub dżem
lukier lub cukier puder
Drożdże zalać letnim mlekiem,
dodać 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki
(rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, ubić z żółtkami,
cukrem, solą, skórką i rumem.
Do wyrośniętego rozczynu dodać
masę jajeczną i resztę mąki.
Wymieszać ciasto, zagnieść i odstawić na
ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie rozwałkować.
Szklanką wycinać pączki.
W środek wkładać marmoladę lub można nadziać
po usmażeniu (ja w tym roku tak zrobiłam).
Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Smażyć na oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Ja smażyłam we frytkownicy w 170 stopniach.
Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem