Zakręcone pączki

Malgorzata
Desery
03.02.2017 9:31
Zakręcone pączki

Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku! Scroll down for recipe in English Zakręcone pączki (35-40 sztuk) Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 1/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii olej do smażenia Składniki na lukier: 1 1/2 szklanki cukru pudru 1/8 szklanki wody Przygotowanie: W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). English version Twisted doughnuts (30-40 doughnuts) Ingredients for the dough: 3/4 cup of milk 3 tbsp unsalted butter 3 1/4 cup flour 1/3 cup sugar 1 1/2 tsp ground cinnamon 1/2 tsp salt 7 g package quick rise yeast 2 large eggs 1/2 tsp vanilla extract oil for frying Ingredients for the glaze: 1 1/2 cup powdered sugar 1/8 cup of water Preparation: Combine the milk and butter in a small saucepan and heat until warm. Sprawdźcie też moje inne przepisy na karnawałowe słodkości: Lane chrusty Pączki tradycyjne Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym Churros z sosem czekoladowo-kawowym Mini pączki z jagodami Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij końcówki i skręć. W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzej olej (tak by było go przynajmniej 2-3 cm od dna) i smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. W misce miksera wymieszaj 2 1/2 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, cynamonem i solą. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. In a bowl of stand mixer and combine 2 1/2 cup of flour with the sugar, yeast, cinnamon and salt. W oddzielnej misce roztrzep rózgą jajka i wanilię, po czym dodaj mieszankę do suchych składników i miksuj końcówką typu hak, do połączenia się składników. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania 😉 Turn the dough into a well-oiled bowl, cover with a clean towel and set in a warm place to rise for 45 minutes, or until about doubled in size. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/zakrecone-paczki-twisted-doughnuts/