Składniki - 1 opakowanie makaronu chow mein - 2 czerwone papryki - 2 średnie cebule - 1 duża marchewka - 2 ząbki czosnku - 1 podwójna pierś z kurczaka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka papryki ostrej - 2 łyżeczki papryki słodkiej - 2 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 4 łyżki oleju - 1 łyżka miodu - 200 ml bulionu - szczypta soli - szczypta pieprzu ziołowego - szczypta cynamonu - 2 łyżki sezamu - garść świeżej posiekanej kolendry Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski. Następnie przygotowujemy marynatę i mieszamy : 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, pastę curry, sos sojowy, 2 łyżki oleju, miód i suszoną kolendrę. Patelnię myjemy i nalewamy na nią pozostałe 2 łyżki oleju. W tym czasie kroimy paprykę i marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Do warzyw i mięsa dodajemy curry, cynamon, paprykę słodką i ostrą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym momencie wkładamy makaron na wrzącą osoloną wodę i gotujemy go 5 minut. Dodajemy kurczaka czekamy, aż się podgrzeje i całość podlewamy bardzo ciepłym bulionem. Wrzucamy do niej kurczaka i odstawiamy na 30 minut.