English version Creamed parmesan kalettes (2-3 servings) Ingredients: 500 g fresh kalettes, center stems removed salt and pepper to taste 1 tablespoon butter 3 cloves of garlic, minced 1 1/2 cups heavy cream 1/4 cup grated Parmesan cheese pinch freshly grated or ground nutmeg Preparation: Set a pot of salted water over high heat and bring to a boil and add the kalettes. Składniki: 500 g świeżego kalerosse™, z usuniętymi zdrewniałymi środkami, same listki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki tartego parmezanu szczypta świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Znacie kalerosse™ Jeżeli nie słyszeliście o takim warzywie to nic dziwnego, bo jest to absolutna nowość na polskim rynku, poszerzające bardzo bogate portfolio produktów marki Fit&Easy! Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse™ w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu, wrzuć kalerosse™, gotuj przez 8-10 minut i odcedź. Mądre głowy pracowały nad nim przez 15 lat, by stworzyć bez je dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Gdy kalerosse™ zmięknie a ser się rozpuści, dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Jest to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Dodaj kalerosse™, parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem i doprowadź ponownie do wrzenia.