Taratuszki

Julianna
Ciasta
03.02.2017 9:15
Taratuszki

Polecam również inne przepisy na pączki: Rosyjskie taratuszki 1 szklanka gęstego kefiru lub zsiadłego mleka1 jajko1 łyżka cukru waniliowego1 łyżka roztopionego masła1 łyżka spirytusu2 szklanki mąki (plus do podsypywania)1 łyżeczka sodyszczypta soliolej rzepakowy do smażeniaKefir, jajko, sól, masło i cukier roztrzepać, wlać spirytus, wsypać przesianą mąkę z sodą. W rondlu rozgrzać olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość 1cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2016/04/taratuszki.html