Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę Składniki na 4 porcje: 1 słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken * pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg) 200g filetu z kurczaka szczypta czerwonej papryki, tymianku, czarnego pieprzu, ząbek czosnku 200g ryżu jaśminowego lub basmati sól liść laurowy do gotowania kalafiora oliwa do smażenia kolendra lub natka pietruszki * Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego (ok 3-4 minuty), odcedzić. Z piekarnika unosi się zapach szarlotki, w kubku czeka aromatyczna herbata, a na stole częściej pojawiają się rozgrzewające potrawy, pikantne, aromatyczne, pełne smaków. Ryż i sos z kalafiorem wyłożyć na talerze, posypać posiekana kolendrą lub natką pietruszki. Tak było w przypadku tego pomidorowego sosu z kalafiorem i kurczakiem, który podałam z ryżem. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać kalafior, wlać sos, wymieszać, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut.