Przepis
800 g pieczeni wędzonej (bez kości)
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, kilka jagód jałowca
szczypta cukru
1 żółtko
2 łyżki mleka
300 g ciasta francuskiego
Do sosu:
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 l śmietany
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso wędzone posypać pieprzem, cukrem, roztłuczonym jałowcem i włożyć do brytfanny. Podlać 1/ 8 l gorącej wody i ułożyć pośrodku nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut i następnie pozostawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania 30 minut przed użyciem, przykryć ściereczką i pozwolić by się rozmroziło.
Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką i zawinąć w nie wystygnięte wędzone mięso. Brzegi zwilżyć wodą i dobrze zacisnąć. Z pozostałych kawałków ciasta wyciąć radełkiem paski, zwilżyć je wodą i udekorować nimi powierzchnię rolady. Włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę albo nawet na noc.
Rozprowadzić żółtko w mleku i posmarować nim roladę. W kilku miejscach zrobić nakłucia widelcem, by z pieczeni mogła wydostawać się para. Piec przez 45 minut.
Podstawę sosu stanowi sok z pieczeni. Dodać do niego przecier pomidorowy i śmietanę i stale mieszając gotować aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawić do smaku.