Pieczeń w cieście francuskim

Ewelina
Przekąski
01.09.2013 10:47
Pieczeń w cieście francuskim

Przepis

800 g pieczeni wędzonej (bez kości)

1/2 łyżeczki zmielonego pie­przu, kilka jagód jałowca

szczypta cukru

1 żółtko

2 łyżki mleka

300 g ciasta francuskiego

Do sosu:

3 łyżki przecieru pomidoro­wego

1/4 l śmietany

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso wędzone posypać pie­przem, cukrem, roztłuczonym jałowcem i włożyć do brytfanny. Podlać 1/ 8 l gorącej wody i ułożyć pośrodku nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut i następnie pozostawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie wy­jąć z opakowania 30 minut przed użyciem, przykryć ściereczką i pozwo­lić by się rozmroziło.

Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką i zawinąć w nie wystygnięte wędzone mięso. Brzegi zwilżyć wodą i dobrze zacisnąć. Z pozostałych kawałków ciasta wyciąć radełkiem paski, zwilżyć je wodą i udekorować nimi powierzchnię rolady. Włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę albo nawet na noc.

Rozprowadzić żółtko w mleku i po­smarować nim roladę. W kilku miej­scach zrobić nakłucia widelcem, by z pieczeni mogła wydostawać się para. Piec przez 45 minut.

Podstawę sosu stanowi sok z piecze­ni. Dodać do niego przecier pomido­rowy i śmietanę i stale mieszając go­tować aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawić do smaku.