Parówki w cieście francuskim

Anna
Obiad
13.04.2015 17:56
Parówki w cieście francuskim

Składniki

- 2 opakowania ciasta francuskiego

- 8 dużych lub 16 małych plastrów sera żółtego

- keczup

- 8 parówek

- olej po posmarowania ciasta

- zioła prowansalskie

Przepis

Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (raz tniemy w połowie od góry do dołu i raz od prawej do lewej, żeby powstały 4 prostokąty). Następnie bierzemy jeden prostokąt ciasta, kładziemy na jednej połowie wzdłuż kawałek sera, polewamy keczupem i przykrywamy parówką. Na parówkę kładziemy drugi kawałek sera i całość zakrywamy druga połową ciasta. Dociskamy brzegi i nacinamy wierzch ciasta wszerz. Smarujemy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Analogicznie postępujemy z resztą składników. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 12-15 minut. Gotowe można podawać z dodatkowym sosem lub bez, zależnie od preferencji.