English version Rhubarb cherry crumble (6 servings) Ingredients: 6 cups of chopped rhubarb (~ 3-4 stalks) 2 cups of cherries or sweet cherries, pitted 3/4 cup of brown sugar Ingredients for the crumble: 1 cup of all-purpose flour 1/2 cup of oats 1/4 cup of brown sugar 1/2 cup chopped almonds 1/2 a teaspoon of cinnamon 1 pinch of salt 6 tablespoons of cold butter Preparation: Składniki: 6 szklanek posiekanego rabarbaru (~3-4 łodygi ) 2 szklanki czereśni lub wiśni bez pestek 3/4 szklanki brązowego cukru Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 6 łyżek zimnego masła Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Jeżeli lubisz takie proste i szybkie desery w tym stylu polecam także truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką, truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką, czy jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką. W średnim rondelku umieść czereśnie i rabarbar, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie, po czym przełóż do naczynia do zapiekania. Pyszny rabarbar z czereśniami zapieczony pod kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami z pewnością zaspokoją chęć na słodkości. in a medium saucepan place the cherries and rhubarb, mix with sugar cover and heat over medium heat for about 10 minutes, until the rhubarb softens, and transfer into baking dish. Posyp kruszonką owoce i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut, lub do ładnego zarumienienia i podawaj! Smacznego!