- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 gram masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 100 gram cukru
- 40 gram mąki pszennej
- 40 gram skrobi ziemniaczanej
- 600 mililitrów mleka ( dzielimy na 500 ml oraz 100 ml)
Czekolada:
- 50 gram masła
- 100 gram gorzkiej czekolady
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Zagotowujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy, aby nasze ciasto się nie przypaliło.
Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia (nie należy pomijać tego kroku, ciasto musi być wystudzone).
W międzyczasie miksujemy cztery jajka i dodajemy je do naszej masy, następnie całość ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Za pomocą rękawa wyciskamy ciasto na poszczególne eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie masy budyniowej:
Żółtka i cukier ucieramy ze sobą, następnie dodajemy mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 100 mililitrów gorącego mleka.
Naszą masę dodajemy do wcześniej zagotowanego pół litra mleka i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem odstawiamy do wystudzenia.
Eklerki przecinamy na pól i nadziewamy naszą masą budyniową. Eklerki ozdabiamy polewą czekoladową.