Przepis
Składniki na około 12 sztuk:
2 jajka
50 g masła
1/2 szklanki (125 ml) wody
1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania eklerek
1 szklanka (250 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
1i 1/2 tabliczki (150 g) czekolady deserowej (50 proc. kakao) lub dowolny lukier do polania eklerek lub gotowa polewa
Krok 1
Przesiej mąkę i wymieszaj z solą i cukrem. W rondelku o grubym dnie roztop masło z wodą i podgrzewaj do momentu, aż prawie się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie, energicznie mieszaj masę - powinna być gładka, odchodzić od brzegów rondelka i formować kulę.
Krok 2
Do masy pojedynczo dodaj dwa jajka, dokładnie mieszając za każdym razem. Energicznie mieszaj dalej, aż masa będzie błyszcząca i gęsta. Powinna łatwo odchodzić od łyżki.
Krok 3
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść. Przełóż ciasto do szprycy z 1-cm końcówką lub do rożka i formuj proste, długie na 7-8 cm eklerki. Pamiętaj, żeby zachować między nimi odstęp, bo podczas pieczenia będą rosły.
Krok 4
Posmaruj eklerki żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody.
Krok 5
Za pomocą widelca delikatnie wyżłob rowki wzdłuż każdego ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-25 min, aż będą złociste. Wyjmij z pieca i odstaw na kratkę, do całkowitego wystygnięcia.
Krok 6
Zimną śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na sztywno. Połamaną na kawałki czekoladę roztop w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą) i przestudź, mieszając od czasu do czasu. Ostudzone eklerki ostrym nożem przekrój wzdłuż na połówki.
Krok 7
Do każdej dolnej połówki nałóż porcję bitej śmietany i przykryj górną połówką.
Krok 8
Wierzchy eklerek polej polewą czekoladową. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.