Eklery z budyniowym kremem

Krzysztof
Przepisy
03.02.2015 20:45
Eklery z budyniowym kremem

Przepis

Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):

2 szklanki wody

250 g masła

2 szklanki mąki pszennej

8 jajek

W garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec w 200ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół.

Waniliowy krem pâtissière:

800 ml pełnego mleka

laska wanilii

8 żółtek

120 g cukru

50 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)

Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

80 g gorzkiej czekolady

Krem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną