Przepis
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki
1 szkl. wody
4 jajka
1/2 kostki margaryny
Masa:
1/2 kostki masła lub margaryny
budyń waniliowy z cukrem
500 ml. mleka
Ponadto:
gorzka czekolada
Przygotowanie:
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, gotujemy. Następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy (żeby ciasto się nam nie przypaliło) ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od garnka. Pozostawić do wystudzenia ( ciasto musi być zimne). Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia wyciskamy prostokąty z zaokrąglonymi końcami. Wkładamy do piekarnika 200 stopni ok 25 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Masa:
Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu, ucieramy na gładką, jednolitą masę.
Eklerki przekrawamy na pół. Gotową masę nakładamy na eklerki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią eklerki.
Wkładamy do lodówki na ok 2 godz.
SMACZNEGO!!!!