Domowe eklerki - PRZEPIS

Ewelina
06.04.2014 21:31
Domowe eklerki - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

Ciasto:

1 szkl. mąki

1 szkl. wody

4 jajka

1/2 kostki margaryny

Masa:

1/2 kostki masła lub margaryny

budyń waniliowy z cukrem

500 ml. mleka

Ponadto:

gorzka czekolada

Przygotowanie:

Ciasto:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, gotujemy. Następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy (żeby ciasto się nam nie przypaliło) ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od garnka. Pozostawić do wystudzenia ( ciasto musi być zimne). Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia wyciskamy prostokąty z zaokrąglonymi końcami. Wkładamy do piekarnika 200 stopni ok 25 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu, ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Eklerki przekrawamy na pół. Gotową masę nakładamy na eklerki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią eklerki.

Wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

SMACZNEGO!!!!