Przepis
Cisto:
200 g mąki
120 g masła
4 duże jajka
250 ml wody
Crème pâtissière:
6 żółtek
125 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty z wanilii)
odrobina cukru pudru
opcjonalnie 100-200 ml śmietanki kremówki (jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta)
Ciasto:
W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskać podłużne paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2,5-3 cm zachowując spore odstępy, bo ciasto sporo wyrośnie
Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia (powinny być wyraźnie zarumienione; jeśli będą niedopieczone w środku to opadną.
Eklerki przestudzić, przeciąć wzdłuż na dwie części.
Krem:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/3 cukru na puszystą gęstą masę. Dodać mąkę wymieszać trzepaczka aż do całkowitego połączenia.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 100 ml mleka.
W rondlu podgrzać 400 ml mleko z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii/pastą waniliową. Gdy tylko mleko zacznie się gotować, przelewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę przelać całość z powrotem do rondla. Szybko dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Masę budyniową doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować około 1-2 minut, krem wyraźnie zgęstnieje i powstanie masa budyniowa. Krem przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się na wierzch kożuch, wystudzić. Do wystudzonego schłodzonego kremu można dodać 100-200 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki, żeby krem nabrał puszystości.
Wystudzony krem nakładamy do szprycy, wypełniamy nim jedną część eklerki, drugą częścią przykrywamy.
Źródło: