Cenione ze względu na swoją zawartość witaminy A i D, których wysoka przyswajalność jest możliwa jedynie w towarzystwie tłuszczy, a ich masłu odmówić nie można. Na koniec, do smaku, dosypujemy sól i po uformowaniu powstałego masła w kostkę, wkładamy je do lodówki na ok.15 min. Masło smakowe jako podstawa codziennej diety Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów, które trafiają na nasz talerz. Aby wykonane przez nas masło stało się smakowym wystarczy, że po przepłukaniu go zimna wodą i odciśnięciu, dodamy wybrane przez siebie, ulubione dodatki. Aby masło nie straciło swojej jakości, warto wybrać owoce ekologiczne, które nie są chemicznie konserwowane. Takie masło to nie tylko dodatek do pieczywa, ale świetnie sprawdzi się jako marynata do grillowanych mięs lub do smażenia. Wystarczy dodać już po jednej gałązce tych świeżych ziół aby zmieniły tradycyjne masło w samodzielny dodatek do pieczywa. Jeżeli lubisz mocniejsze smaki, śmiało możesz eksperymentować nie tylko z ilością dodatków, ale też ich rodzajem. Przygotowując masło samodzielnie mamy pewność, że będzie ono pozbawione zbędnych wypełniaczy, a proporcje poszczególnych ziół i przypraw dopasowane do indywidualnych upodobań. Do wykonania masła od podstaw, potrzebna jest śmietana o minimalnej zawartości tłuszczu 30%. Najbardziej popularne są: różnego rodzaju zioła czosnek Świetnie w tej roli sprawdzi się: tymianek, rozmaryn, majeranek czy mniej popularny estragon. Ze względu na intensywność cytrusów, wystarczy po jednym centymetrze każdego z nich. Jest niezastąpionym dodatkiem do pieczywa, a zrobione od podstaw będzie zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków.