½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane ¼ szklanki miodu ¾ szklanki oliwy z oliwek ½ łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj wszystkie składniki dressingu do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw. English version Spicy shrimp pasta salad (8 servings) Ingredients: 400 g farfalle pasta, cooked according to package directions 6 strips bacon 1 ½ teaspoons smoked paprika 1 teaspoon garlic powder ½ teaspoon cumin ½ teaspoon salt ½ teaspoon brown sugar ¼ teaspoon cayenne pepper 30 large shrimp, peeled and deveined 1 red pepper, thinly sliced 250g cheddar cheese, cubed 1 avocado, chopped into cubes 1 handful chopped cilantro Ingredients for dressing: 5 tablespoons white wine vinegar 3 chilli peppers, seeds removed 3 cloves garlic ¼ cup honey ¾ cup olive oil salt and pepper to taste ½ teaspoon cumin Preparation: Scroll down for recipe in English Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami (8 porcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli, ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli, krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Rozgrzej patelnię po boczku na średnim ogniu włóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na ręczniki z boczkiem by ociekły z tłuszczu. Przełóż boczek na papierowe ręczniki do odsączenia i odlej tłuszcz z patelni zostawiając około 2 łyżki do podsmażenia następnych elementów.