Składniki: 6 długich papryczek chilli, 4 bez pestek i posiekane, 2 bez pestek i przekrojone wzdłuż na pół 4 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w w większą kostkę 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 3 dojrzałe pomidory, posiekane (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów) 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200 ml zimnej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 średnią cebulę, pokrojona w piórka 1 zielona lub czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki o wielkości 3 cm 2 pomidory, pokrojone w ćwiartki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżka wody Przygotowanie: Roz grzej na dużym ogniu łyżkę oleju w dużej i głębokiej patelni. Ingredients: 6 long chillies, 4 seeded and chopped, 2 seeded and halved 4 boneless, skinless chicken breasts, cut in bite size pieces 2 tbsp vegetable oil 2 garlic cloves, peeled and finely chopped 3 ripe tomatoes, chopped (or 1×400 g can chopped tomatoes) 1 tbsp ground cumin 1 tbsp garam masala 1 tsp ground turmeric 1 tbsp caster sugar 1 tsp salt 200ml cold water 2 tbsp natural yoghurt 1 medium onion, cut into 12 wedges 1 green or red pepper, deseeded and cut into rough 3cm chunks 2 tomatoes, quartered 2 tsp cornflour 1 tbsp water Preparation: Heat a tablespoon of the oil in a large and deep pan over a high heat. W międzyczasie, rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, włóż cebulę i paprykę i podsmaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, posiekane papryczki chili, krojone pomidory, kmin, garam masalę, kurkumę, cukier i sól i podsmaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną (pilnuj żeby czosnek się nie spalił bo będzie gorzki). Add the garlic, chopped chillies, chopped tomatoes, cumin, garam masala, turmeric, sugar and salt, then stir-fry for 3–4 minutes until the vegetables soften. W lej 200 ml wody, wmieszaj jogurt i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki i przestanie być surowy w środku, a sos zredukuje się o 1/3. Soczysty kurczak w sosie na bazie pomidorów z mnóstwem aromatycznych przypraw, wymieszany z podsmażonymi warzywami na pewno zaspokoi głód i ucieszy każdego fana indyjskich smaków. While the chicken is cooking, heat the remaining tablespoon of oil in a clean pan and stir-fry the onion and pepper over a high heat for 3–4 minutes until lightly browned. Ostatnio znowu miałam ochotę te smaki, więc przekopałam moją kolekcję książek kucharskich i znalazłam ten oto świetny przepis na przepysznego kurczaka jalfrezi, który jest wręcz banalny w przygotowaniu, a wychodzi jak z hinduskiej restauracji. Add the quartered tomatoes and fry for 2–3 minutes more, stirring until the vegetables are just tender. Dodaj p omidory i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. W takich sytuacjach ratuję się moimi ulubionymi daniami przygotowywanymi przez fachowców, czyli zwyczajnie zamawiam obiad z dostawą do domu 🙂