Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku

Malgorzata
Śniadania
20.01.2017 21:07
Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku

Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku 4 jajka kolendra do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. 1 tablespoon coconut or vegetable oil 1 onion, thinly sliced 1 clove of garlic, minced 100 g of pumpkin, cut into small dice 1 handful of oyster mushrooms, sliced 1 handful of baby spinach 1 teaspoon garam masala 1/2 teaspoon ground cumin 1/4 teaspoon cayenne pepper 2 cups tomato sauce 100 ml coconut cream or double cream salt, pepper and sugar to taste 4 eggs cilantro leaves, for serving Preparation: In a large and deep pan, heat the oil, add onion and cook over medium heat until soft, about 3 minutes. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut. Stir in the garam masala, cumin and cayenne and cook for one minute more, until fragrant. Add the tomato sauce and coconut or double cream and spinach, and simmer for 5 minutes. Zima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Scroll down for recipe in English Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku (2-4 porcje) Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje.