Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym

Malgorzata
Obiad
20.06.2017 9:22
Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym

Składniki: 4 piersi kaczki bez kości i ze skórą 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków sól i pieprz 1 duża pomarańcza 4 lub 5 łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki brązowy cukier, sól i pieprz do smaku szczypta cynamonu Przygotowanie: Na małych oczka zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z niej sok tak by wyszło 1/2 szklanki. W celu przygotowania sosu w Tefal Cuisine Companion, umieść wszystkie składniki sosu w misce wyposażonej w mieszadło, włącz program P2 slow cook na 10 minut. Są na prawdę przyjemne w wykonaniu, piersi kacze najpierw obsmażamy na patelni, później dochodzą sobie spokojnie w piekarniku, a sam sos też jest dziecinnie prosty! Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. 1 tsp Chinese five-spice powder salt and pepper 1 large orange 4 or 5 rhubarb stalks, cut into 1 cm pieces brown sugar, salt and pepper to taste pinch of cinnamon Preparation: Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w sosie śliwkowym z figami – palce lizać! Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby “odpoczęło. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli tego mięsa. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. English version Duck breasts with rhubarb-orange sauce (4 servings) Ingredients: 4 boneless duck breasts Meanwhile, preheat the oven to 220 oC and score duck breasts skin with a sharp knife in a criss cross pattern to help render the fat out. Season duck with salt and pepper and five-spice powder. Umieść średni rondelek na średnim ogniu, dodaj sok pomarańczowy, skórkę, sok pomarańczowy, rabarbar, 1 łyżeczkę cukru i cynamon i dokładnie wymieszaj. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/piersi-kacze-w-sosie-rabarbarowo-pomaranczowym-duck-breasts-with-rhubarb-orange-sauce/