Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny (z około 5 małych cytryn) starta skórka ze wszystkich tych cytryn 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy z oliwek mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. 1 unbaked pie crust, bought or homemade 1/2 cup toasted and chopped pistachios Ingredients for lemon curd filling: 6 eggs 300 grams sugar 210 grams lemon juice (about 5 small lemons) grated zest from all of those lemons 100 grams butter softened at room temperature, cubed 1 tablespoon of olive oil small handful chopped pistachios for garnish Preparation: Preheat the oven to 180 oC. Gdy osiągnie temperaturę 57 ° C (tak, tutaj termometr kuchenny bardzo się przydaje), zacznij dodawać po kostce masła, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie rozpuści Na koniec wmieszaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać rózgą, dodając cukier ze skórką cytrynową, sok z cytryny i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje (powinna mieć temperaturę 85 ° C). Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Napełnij schłodzoną tartę masą cytrynową, posyp pistacjami i włóż do lodówki na kilka godzin żeby stężała, po czym podawaj! Smacznego! Wait for the lemon curd to cool to 57°C to before beating in the butter, one small cube at a time until it is fully incorporated and there are no clumps. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Piecz przez następne 7-10 minut do zarumienienia i wyjmij z piekarnika aby ostygło. Whisk in the lemon zest sugar and lemon juice to fully incorporate. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Fill the cooled tart with lemon curd, sprinkle with pistachios and cool in the refrigerator. Enjoy! English version Lemon tart with pistachios (1×23 cm tart) Ingredients: