Teraz na patelnię z powrotem wrzucam skórkę z chilli i wkładam kotlety i podsmażam jeszcze po około 1 minutę z każdej strony tak, żeby mięso w całości pokryło się sosem. Schab z chilli na pomarańczową nutę - 4 plastry schabu - 1/2 papryczki chilli - 1 pomarańcza - 1 łyżka brązowego cukru - sól, czarny pieprz - gałązka rozmarynu - olej do smażenia Dziś przedstawiam pomysł na zupełnie inne kotlety - schab z chilli na pomarańczową nutę. Słodycz pomarańczy doskonale uzupełnia ostra papryczka, a sok razem z cukrem cudownie karmelizują się na mięsie, dając niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia. Na tym samym tłuszczu smażę kotlety po 3 minuty z każdej strony. Większości z nas schab kojarzy się pod dwoma postaciami: pieczony w całości i tradycyjny opanierowany kotlet. Do tego surówka, na przykład coleslaw z jarmużem, lampka wina i robi się przyjemnie. Łyżką cedzakową zdejmuję skórkę pomarańczową i chilli z patelni i odstawiam. Na patelnię wsypuję cukier i wyciskam sok z pomarańczy.