Ser ricotta – 80 g Szpinak – 200 g Parmezan – 30 g Pomidorki koktajlowe – 100 g 2 ząbki czosnku Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowo szpinakowym: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Ser mascarpone – 80 g Miały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Wartości odżywcze: Energia: 1 107,6 kcal Białko: 49,8 g Tłuszcze: 49,8 g Węglowodany: 111,4 g Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu.