Serowe oponki

Ewelina
Przepisy
25.09.2014 11:03
Serowe oponki

Przepis

Serowe oponki

Składniki:

250 g sera twarogowego półtłustego.

niecałe 2 szklanki mąki,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki sody,

1 jajko,

1 żółtko,

30 g roztopionego masła,

1/4 szklanki cukru,

1 łyżka jogurtu naturalnego,

15 ml spirytusu,

olej Rapso.

Przygotowanie:

Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.