Przepis
Serowe oponki
Składniki:
250 g sera twarogowego półtłustego.
niecałe 2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 jajko,
1 żółtko,
30 g roztopionego masła,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
15 ml spirytusu,
olej Rapso.
Przygotowanie:
Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.