- Czas gotowania: 2 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 8 jabłek
- sok z cytryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- marmolada
- cynamon
- cukier puder
Przepis
Jabłka obieramy ze skórki, następnie skrapiamy cytryną.
Wydrążamy środki (nie na wylot, jedynie od strony szypułki).
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę zaś żółtka miksujemy z cukrem oraz szklanką mąki (mąkę dodajemy stopniowo, jak już żółtka połączą się z cukrem).
Białka oraz naszą masę łączymy ze sobą. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Nadziane marmoladą jabłka, maczamy w cieście następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej.
Jabłka smażymy przez kilka minut do zezłocenia się ciasta. Gotowe pączki już lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.