- Czas gotowania: 2 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 8 jabłek
- sok z cytryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- marmolada
- cynamon
- cukier puder
Przepis
Jabłka obieramy ze skórki, następnie skrapiamy cytryną.
![]()
Wydrążamy środki (nie na wylot, jedynie od strony szypułki).
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę zaś żółtka miksujemy z cukrem oraz szklanką mąki (mąkę dodajemy stopniowo, jak już żółtka połączą się z cukrem).
![]()
Białka oraz naszą masę łączymy ze sobą. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
![]()
Nadziane marmoladą jabłka, maczamy w cieście następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej.
![]()
![]()
Jabłka smażymy przez kilka minut do zezłocenia się ciasta. Gotowe pączki już lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.
![]()
![]()
![]()