Baba ghanoush

Śniadania
02.02.2020 16:03
Baba ghanoush

Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany (ok. 400 g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy szczypta soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżki pasty tahini Dodatki: granat kolendra oliwki suszona papryka oliwa Bakłażany opalić (nad palnikiem, przy pomocy opalarki lub na suchej patelni). Myślę, że główną rolę odgrywają tu wyraziste dodatki – czosnek, kmin rzymski, pasta tahini, bo sam bakłażan, nawet opieczony, jest dla mnie lekko bez wyrazu. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać sól, wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę, kmin rzymski i pastę tahini. W moim wykonaniu na wierzchu pasty wylądowały jeszcze dodatki – granat, suszona papryka i kolendra.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/baba-ghanoush/