Serowe oponki

Krzysztof
Przepisy
25.02.2014 17:38
Serowe oponki

Przepis

Składniki na około 50 oponek:

Ciasto:

500g mąki (użyłam tortowej)

450g zmielonego twarogu

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)

3 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki wódki

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.

3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną