Pocałunek Drakuli

Małgorzata
Desery
10.01.2017 12:00
Pocałunek Drakuli

Składniki

(Na 24 babeczek)
425 g mąki pszennej
250 ml maślanki
220 g cukru
375 ml oleju
2 duże jajka
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki białego octu
Krem:
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
150 g dżemu wiśniowego

Przepis

Babeczki:Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.Krem:Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki. Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.