Przepis
Składniki:
(Na 24 babeczek):
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
2 duże jajka
pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki białego octu
Krem:
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Babeczki:
Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach.Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.Następnie dodajemy barwnik i wanilię.Do ciasta dodajemy na przemian maślankę z mąką nie przerywając miksowania.Składniki powinny się dokładnie połączyć.W małej miseczce mieszamy razem ze sobą sodę i ocet.Powstanie piana,którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach.Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temperaturze 180′C około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gotowe babeczki studzimy na kratce.
Krem:
Kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Po ubiciu łączymy z mascarpone.Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone.Kremem dekorujemy babeczki.
Dżem podgrzewamy chwilę w mikrofali,aby był płynny.Następnie miksujemy dokładnie blenderem,aby nie było w nim kawałków owoców.Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego,odcinamy róg i dekorujemy babeczki.
Inspiracja: Moje wypieki