- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
230 g mąki pszennej
80 g ciemnego kakao
230 ml wody
100 g masła
220 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
120 g lukru
2 łyżki kolorowej posypki
24 małych groszków czekoladowych
12 fioletowych papilotek
masa cukrowa biała
Przepis
Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.